Ev kiralama süreçlerinde dikkat edilmesi ve gayrimenkul sahibine sorulması gereken bazı konular vardır. Evin fiziki özellikleri, tadilat ihtiyacı gibi durumların yanı sıra evcil hayvan sahiplerinin apartmanda hayvan beslemeye dair bir yasak bulunup bulunmadığını öğrenmelerinde de fayda bulunur.

Kiracı Evde Evcil Hayvan Besleyebilir mi?

Kiracıların bir evde evcil hayvan besleme hakları kira sözleşmesi ya da yönetim planında evcil hayvan besleme yasağına dair bir madde bulunmamasına bağlıdır;

  • Kira sözleşmesinde kiranın bedeli ve başlangıcı gibi maddi yükümlülüklerin belirtildiği bir bölüm, kiracı ve gayrimenkul sahibinin sorumluluklarının yer aldığı genel hükümler ve özel koşullar bölümü bulunur. Sözleşme imzalanmadan önce gayrimenkul sahibi özel şartlar bölümüne madde ekleyebilir. Evcil hayvan sahiplerinin kira kontratının özel şartlar bölümünde yer alan konuları dikkatle okuması önemlidir.
  • Bir apartmanın kat mülkiyeti kurulurken yönetim planı oluşturulur. Bu yönetim planında apartmanda oturan kişilerin uyması gereken kurallar ve yönetim ile ilgili konular yer alır. Yönetim planında hayvan besleme yasağı ile ilgili bir madde bulunması halinde söz konusu apartmanda evcil hayvan beslenemez. Yönetim planında evcil hayvan beslenemeyeceği belirtilmişse 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırılıktan kiracıya tahliye davası açılabilir.

Apartman Kurul Kararı ile Evcil Hayvanın Tahliyesi İstenebilir mi?

Yönetim planında evcil hayvan besleme yasağı bulunmuyorsa apartman sakinlerinin kurul kararı ile kiracı ya da hayvanının tahliyesini isteme hakları bulunmaz. Ancak beslenen hayvan tehlikeli bir ırktansa ve apartman sakinleri için tehlike arz ediyorsa ya da çok gürültü yapıyorsa bina sakinlerinin şikayet hakkı bulunur. Hayvanın büyük olması ise şikayet sebebi olamaz. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür. Apartman sakinleri çok gürültü oluştuğu takdirde bu maddeye dayanarak hakimin müdahalesine başvurabilirler. Ancak mahkeme kararı bulunmadan zabıta ya da herhangi bir yetkilinin evcil hayvanı evden çıkarma yetkisi bulunmaz.